Как работят инхибиторите в азотните торове

50 години науката търси начини, да оптимизира загубите на азот в минералното торене

В природата във всеки момент протичат милиарди химични реакции. Човечеството от хиляди години се опитва да управлява част от тях и успява: къде по-успешно, къде не толкова. Управлявайки ги, хората целят да подобряват своя живот и този на останалите около тях. Коригирането на скоростта на протичане на химичните реакции е възможно, както в посока по-бързо, така и в посока по-бавно. Термините, които се използват за забързани реакции, са, че са катализирани, а когато е по-бавно, са инхибирани. Съответно веществата или технологиите са катализатори и инхибитори.

Протичане на химическа реакция

Човечеството открива как да произвежда амоняк (основна част на азотните торове) през 1909 г. Това прави немският учен Фриц Хабер и с помощта на инженерите на BOSCH през 1914 вече може да произвежда в по-големи количества с по-малко енергия азот. Технологията „Хабер-Бош“ се пази в тайна, но не след дълго, тя е оповестена официално и заводи за азот/амоняк се появяват освен в Германия, във Франция, САЩ и на други места по света. Заради своите открития Хабер и Бош получават дори Нобелови награди. В днешно време една съвременна инсталация за амоняк може да произведе до 1000 тона на ден.

Инсталация за амоняк

Благодарение на това добивите на пшеница са повишени до 6/7 пъти за последните 70 години.
Хората обаче осъзнават, че азотът е много нестабилен елемент и огромна част от азотните торове не са ефективни и търпят загуби, които може да надхвърлят 50% спрямо различните атмосферни условия от: изпарения, измиване или денитрификация.
През 60-те години на миналия век човечеството открива инхибиторите с приложение на азотните торове. Целта им е да повишат ефективността на азотните торове и по този начин да дадат на земеделските производители възможност за по-ниски разходи за същите или по-високи добиви. Инхибиторите в азотните торове биват два основни вида: на уреазата и на нитрификацията.

Азотен цикъл
До днешни дни на пазара са известни и не само следните технологии за инхибитори на азотни торове: DMPP, DCD, NITRAPYRIN, NBPT, NPPT. Те всичките са от химична формулация.
В тази статия ще Ви разкажем за това какво стои зад технологията „N-Guard“ и инхибирането на азот, която се използва от румънския завод за високотехнологични торове CICh Navodari Romania.
Азотен цикъл с добавена N-Guard технология
Технологията е от най-новите в световен мащаб. Открита е през 2011 г. и това, което я прави уникална сама по себе си, е фактът, че е базирана изцяло на растителни екстракти, на базата на които инхибираните торове с „N-Guard“ успяват да забавят отдаването на азот в рамките на до 110 дена – невероятно!

До колко дена запазват азота различните инхибитори в сравнение с „NG/NG+“ на „CICh“?

До колко дена можем да забавим отдаването на азот

Продуктите на CICh Navodari Romania са представени ексклузивно на пазара в България от „БиоАктив и ГрийнАктив“.

Кои са основните проблеми, които може да решавате, при използването на продукти с технология за инхибиране на азота “N-Guard” или кратко „NG“:
едно влизане Ви гарантира наличен азот за от 90 до 110 дена – за пример, едно торене в началото на март, с цялото количество активно вещество, е достатъчно за пшеницата;
не се влияят от атмосферните условия, както обикновеният карбамид – не Ви притеснява дори външната температура да е над 25 градуса;
растенията имат равномерен достъп до азот през цялата вегетация и то в двете нужни форми: амониева и нитратна;
загубите на активен азот са минимални, почти нулеви;
– с „NG/NG+“ от „CICh“, Едно торене е повече от две, дори три с конвенционални продукти;
– „NG“ не е просто щадящ природата, а даже стимулира почвената микробиология, храненето на земните червени и е репелентен към нематодите, белокрилки и някои дребни инсекти.

С „NG/NG+“ ТОРИТЕ, КОГАТО ТРЯБВА, А НЕ КОГАТО МОЖЕ!

Едно е равно на три с NG+ от Cich

Пазарът на азотни торове се промени драстично през изминалите години. Специалистите в бранша споделят, че никога повече няма да видим ценови нива от тези, които познаваме допреди 2020 г. Това налага земеделските производители по целия свят, в това число и в България, да търсят алтернативи за торенето на отглежданите култури.

Едно е равно на три с NG+ от Cich

Когато правите избор на продукт/технология/фирма, вземете предвид следното:
– максимално познаване на предлаганите на пазара продукти – ние ще Ви помогнем да направите сравнение и изберете най-точна комбинация спрямо използваната от Вас технология;
гарантиран произход на стоката – зад нас стои заводът – производител;
спецификация на включените компоненти в продуктите – стоката тръгва от завода с всички съпътстващи документи и сертификати за произход и качество;
знания и опитност от използването на определена технология, която имат специалистите, които ги предлагат – екипът ни е изграден от специалисти по хранене на растенията и почвата, които са обучени от авторитетни учени от цяла Европа, ТАКА ПОЧТИ 15 ГОДИНИ;
правенето на земеделие се промени на 100% през последните години – проспериращи ще са тези стопани, които се променят с темпото, което налага пазарът и съвремието – ние имаме знанията и желанието да ги споделяме с Вас, за да използвате не просто продукт/стока, а и цялостна технология с максимална ефективност днес, утре и много след това;

Проф. Каталин Попеску за технологията N-Guard и как е защитен(инхибиран) азота в продуктите на CICh.

Проф. Каталин Попеску за технологията N-Guard и как е защитен(инхибиран) азота в продуктите на CICh.

Повече за ползите при използване на продукти с технология „N-Guard“, както и проблеми които решаваме с тях, научете от тук.

Поздрави от екипа на „БиоАктив и ГрийнАктив“ и нашите представители.

свържете се с наш специалист за безплатна консултация

Стани франчайз партньор на BoiAktiv&GreenAktiv!